Τα κουνελάκια είναι φοβερά ζώα, έξυπνα με χαρακτήρα και χαδιάρικα.
Εισαγωγή
Είναι μικρόσωμα, φιλικά και αξιολάτρευτα ζωάκια. Το βλέμμα τους γεμάτο περιέργεια. Είναι κατάλληλα για μικρά και για …μεγαλύτερα παιδιά, όμως έχουν απαιτήσεις από τον ιδιοκτήτη τους.
Στις ελάχιστες απαιτήσεις τους, λοιπόν, είναι η αμέριστη αγάπη και η συντροφιά. Πρέπει να τα μεταχειρίζεστε με τρυφερότητα και αυτά θα σας δείξουν, πόσο πολύ το εκτιμούν.
Δεν τους αρέσει η πολύ φασαρία, γι’ αυτό από τις πρώτες κιόλας μέρες πρέπει να τα μιλάτε χαμηλόφωνα, ώστε να κερδίσετε σταδιακά την εμπιστοσύνη τους. Δώστε τους χρόνο να συνηθίσουν τους ήχους και τις μυρωδιές στο νέο τους χώρο.
Φροντίδα
Όσο μεγαλύτερο το κλουβί του, τόσο το καλύτερο. Το μήκος πρέπει να είναι 4 φορές το σώμα τους και το ύψος να είναι τόσο, όσο να μπορεί, άνετα, να σταθεί όρθιο.
Αν πρέπει να το περιορίσετε για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα μεγαλύτερο κλουβί θα ήταν ακόμη καλύτερο. Αν, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα, το κλουβί, να διαθέτει επιπλέον όροφο – επίπεδο, να είστε σίγουροι ότι θα το λατρέψει.
Είναι ζωάκια καθαρά και συνήθως επιλέγουν μια γωνιά του κλουβιού για να λερώνουν και έτσι η καθαριότητά γίνεται παιχνιδάκι. Χρησιμοποιείστε εκεί τη λεκάνη – τουαλέτα για τρωκτικά και προσθέστε εκεί το απορροφητικό υλικό.
Στον απαραίτητο εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα δοχεία φαγητού, η ποτίστρα με μπίλια, μια φωλιά για να κρύβεται, μια πέτρα ασβεστίου και το υπόστρωμα.
Ένα κουνέλι μόνο του, μπορεί να νιώσει μεγάλη μοναξιά εάν λείπετε πάρα πολλές ώρες από το σπίτι. Αν πάλι συμβαίνει αυτό τότε είναι καλύτερο να φροντίσετε να υπάρχει παρέα στο κλουβί του, όμως χρειάζεται προσοχή στους συνδυασμούς, ώστε να αποφύγετε καβγάδες ή ανεπιθύμητες γέννες.
Για παράδειγμα, καλή παρέα κάνουν δύο στειρωμένα αρσενικά, δύο μη στειρωμένα θηλυκά, ένα στειρωμένο αρσενικό με ένα μη στειρωμένο θηλυκό. Πριν προχωρήσετε στην αγορά δεύτερου κουνελιού, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα τους παρέχετε και τον ανάλογο χώρο.
Καθίστε χαμηλά και αφήστε το να σας προσεγγίσει. Μη το βουτάτε, μην το σηκώνετε χωρίς λόγο, μην το κυνηγάτε.
Κρατώντας τα από τα αφτιά δεν είναι ο σωστός τρόπος για να τα πιάνετε. Υποστηρίξτε τα πίσω τους πόδια με την παλάμη σας και με το άλλο χέρι αγκαλιάστε την πλάτη τους. Έτσι θα νιώθουν σιγουριά και θα αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.
Φροντίστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια.
Διατροφή
Στο 75% περίπου της ημερήσιας διατροφής του κουνελιού σας θα πρέπει να περιλαμβάνεται το χόρτο. Το χόρτο δεν είναι μόνο η βασική τροφή αυτού του είδους, αλλά το μασούλημα τα βοηθά στα δόντια, στην καλή λειτουργία του εντερικού συστήματος και ακόμη είναι ένα μέσο απασχόλησης. Αφού κλείσει 7 εβδομάδες ζωής και έπειτα, το άχυρο μπορεί να παρέχεται σε απεριόριστες ποσότητες.
Η τροφή σε pellet καλής ποιότητας θα καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα έχει ανάγκη από την τρίτη εβδομάδα.
Όσο μεγαλώνει, με χαρά, θα δεχτεί μικρές ποσότητες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, σπανάκι, μήλο, φύλλα μπρόκολου, βασιλικό ή δυόσμου.
Όπως το νερό, έτσι και το χόρτο πρέπει να είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο, και τα δοχεία να διατηρούνται καθαρά.