Καναρίνι το μελωδικό, χρώματα και κελαηδίσματα
Εισαγωγή
Οι Ισπανοί έφεραν μαζί τους τα καναρίνια στην Ευρώπη, από τα Κανάρια Νησιά, από όπου πήραν και το όνομά τους. Εξημερώθηκαν εδώ και περίπου 500 χρόνια και στα ελληνικά σπίτια κελαηδάνε ασταμάτητα τον τελευταίο αιώνα.
Υπάρχουν, πλέον, πολλές ράτσες καναρινιών για αρχάριους αλλά και για τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους. Χωρίζονται εύκολα σε τρεις βασικές κατηγορίες (καναρίνια τύπου, χρώματος και φωνής). Εκτός από αυτές τις κατηγορίες και τις υποκατηγορίες τους, μπορεί κανείς να βρει καναρίνια διασταυρωμένα, αλλά και υβρίδια, όπως είναι τα καρδερινοκάναρα κ.α..
Τα πτηνά αυτά δεν είναι κοινωνικά και έτσι θα είναι πιο χαρούμενα εάν τα διατηρείτε μόνα τους σε κάθε κλουβί. Το θηλυκό καναρίνι είναι φάλτσο και συχνότερα τιτιβίζει, σε αντίθεση με το αρσενικό καναρίνι, που ξεκινά τις προσπάθειες του από τον 3ο, κιόλας, μήνα και καταφέρνει να τελειοποιήσει το ρεπερτόριό του, περίπου, μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής του.
Φροντίδα
Δεν είναι ζωντανά που τους αρέσει να τα πιάνετε, εκτός και αν καταφέρετε να τα κάνετε να σας εμπιστευθούν. Από την άλλη, όμως, τους αρέσει πολύ η ανθρώπινη επικοινωνία. Ξεκινήστε σφυρίζοντας ή ακόμη και μιλώντας μαζί τους χαμηλόφωνα και όταν συνηθίσουν εσάς και το περιβάλλον του σπιτιού σας, θα αρχίσουν να αντιδρούν θετικά και εν τέλει να είστε σίγουροι πως θα σας ανταμείψουν με τη μοναδική φωνή τους.
Ιδανικές θερμοκρασίες διαβίωσης τους είναι από 20ο έως 30οC, αλλά και σε λίγους βαθμός πιο πάνω ή πιο κάτω, τα καναρίνια δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα καναρίνια προσαρμόζονται εύκολα, αρκεί οι μεταβολές να είναι σταδιακές και να μη γίνονται απότομα. Στις υψηλές θερμοκρασίες τα πουλιά κάθονται με τα φτερά σε απόσταση από το σώμα, με το στόμα ανοιχτό ενώ στο κρύο δεν είναι πολύ δραστήρια με το στόμα και σταματούν το κελάδημα.
Το μεγάλωμα ενός καναρινιού είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Ο απαραίτητος και βασικός εξοπλισμός αποτελείται από τις 2 ταΐστρες, την ποτίστρα, τις πατίθρες, την αυγοθήκη, κλιπ (για λαχανικά, φρούτα, σουπιοκόκαλο) και μια μπανιέρα. Στην κορυφή μπορείτε να τοποθετήσετε και μια κούνια.
Επειδή τα καναρίνια δεν πετούν πάνω-κάτω, αλλά ούτε σκαρφαλώνουν, το κλουβί τους πρέπει να είναι μακρόστενο, με σχήμα ορθογώνιο. Αποφύγετε τα διακοσμητικά ψηλά κλουβιά, καθώς και αυτά με σχήμα στρογγυλό, διότι φέρνουν δυσφορία στα πουλιά. Οι πιο έμπειροι λένε πως πρέπει είναι μεταλλικό, με βάση πλαστική και όχι ξύλινο (παρ’ ότι είναι ελκυστικό), μιας και είναι δύσκολα στο καθάρισμα και συχνά αναπτύσσουν παράσιτα.
Προστατεύστε τα κυρίως από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, τα ρεύματα του αέρα, από τον καπνό του τσιγάρου και τις μυρωδιές της κουζίνας. Μην τοποθετείται φύλλα εφημερίδας, χαρτιά κουζίνας, περιοδικών ή άλλα παρόμοια υλικά με μελάνι στον πάτο. Είναι πολύ πιθανό να τσιμπολογήσουν το υλικό αυτό, όμως το μελάνι που περιέχεται είναι ιδιαίτερα τοξικό, για αυτά. Επιλέξτε ειδική άμμο καθαριότητας, ζεόλιθο σαν απορροφητικό υπόστρωμα, για τον πάτο του κλουβιού .
Διατροφή
Η κυρίως τροφή, είναι μια ποικιλία από ανάμεικτους σπόρους, ειδική για καναρίνια. Φροντίστε να έχουν φρέσκια τροφή καλής ποιότητας. Το νερό να ανανεώνεται καθημερινά, άσχετα από την στάθμη στην οποία βρίσκεται.
Μπορείτε να προσθέσετε πολυβιταμίνες στο νερό, αλλά και στην καθημερινότητα βιταμίνες θα μας συμπληρώσουνε τα λαχανικά και τα φρούτα (μαρούλι, σπανάκι, αγγουράκι, τριμμένο καρότο, μπρόκολο, μήλο κ.α.), σε μικρές ποσότητες, πλυμένα και στεγνά. Το ειδικό σουπιοκόκαλο προσφέρει το ασβέστιο που έχει ανάγκη το καναρίνι σας, εναλλακτικά δώστε του πέτρα ασβεστίου.
Επίσης η έτοιμη αυγοτροφή του εμπορίου είναι μια πολύ καλή παροχή ζωικής πρωτεΐνης. Προσφέρετέ την μία με δύο φορές την εβδομάδα και πιο συχνά κατά την περίοδο της πτερόρροιας. Για φρέσκια αυγοτροφή δώστε του λιγότερο από το μισό ενός καλά βρασμένου αυγού με το τσόφλι και …φάτε το υπόλοιπο.
Αν δείτε ότι το καναρίνι σας παχαίνει ή του προσφέρεται πολλούς και λιπαρούς σπόρους ή δεν γυμνάζεται αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση μειώνεται το κελάηδημα κι εντέλει διακόπτεται. Προτρέψτε το να κινείται, βάλτε το σε μεγαλύτερο κλουβί, ελέγξτε την ποιότητα της τροφής του συνολικά.
Αναπαραγωγή
Τα καναρίνια μένουν μόνα διότι μαλώνουν είτε είναι ζευγάρι είτε του ίδιου γένους. Μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο το αρσενικό θα δεχτεί το θηλυκό και αντίστροφα.
Όταν, λοιπόν, το αρσενικό έρχεται σε περίοδο πύρωσης και είναι έτοιμο για αναπαραγωγή κελαηδά πιο έντονα και είναι πιο δραστήριο, ενώ το θηλυκό κάθεται χαμηλά στο κλουβί και είναι γενικότερα πιο ήρεμο.
Τοποθετείστε το ζευγάρι στην κλασική ζευγαρώστρα, με το χώρισμα στη μέση. Θα τους δώσει χρόνο να προσαρμοστούν και παράλληλα είναι η κατάλληλη περίοδος, για να ενισχύσετε τη διατροφή τους. Βάλτε μια φωλιά στην πλευρά της κανάρας και δώστε της νήμα, αυτή ενστικτωδώς θα ξεκινήσει να υφαίνει τον πάτο της φωλιάς. Έπειτα αφαιρέστε τη διαχωριστική σήτα και αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Το θηλυκό θα γεννήσει περίπου από 3 έως 5 αυγά. Το πρώτο αυγό θα το δείτε μέσα σε 3 με 4 μέρες και κάθε επόμενη μέρα θα βλέπετε και από ένα. Τα επωάζει για περίπου 13 μέρες πριν εκκολαφθούν. Τα μικρά γεννιούνται χωρίς φτέρωμα και είναι έτοιμα να αφήσουν τη φωλιά σε 11-17 μέρες. Τα καναρινάκια ανατρέφονται και από τους δύο γονείς και μετά από 3 εβδομάδες μπορούμε να τα βάλουμε στο νέο τους σπίτι.