Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στο τάισμα των σκύλων
- Ιδανικά πηγαίνουμε πρώτα έναν περίπατο, να δραστηριοποιηθούμε.
- Δεν αφήνουμε γεμάτο μπολ με τροφή, ώστε να τρώει κατά βούληση. Με αυτόν τον τρόπο κατακτά κυρίαρχο ρόλο στο σπίτι. Σε ένα ζωντανό αγέλης ο αρχηγός έχει προφανώς τον πρώτο λόγο στο φαγητό.
- Πρέπει να τρώει την τροφή του, αφού έχουμε τελειώσει εμείς με το δικό μας φαγητό.
- Για να ταΐσουμε έναν σκύλο, το επικοινωνούμε μαζί του. Του ζητάμε να μας ακολουθήσει. Δίνουμε εντολή να καθίσει και έτσι θα περιμένει από τον αρχηγό να του προσφέρει τη μερίδα του. (who’s the boss now?!)
- Τοποθετήστε το μπολ στο μέρος που θα φάει με την ησυχία του και χωρίς ενθουσιασμούς, δώστε την εντολή να φάει.
- Δεν τον ταΐζουμε εμείς με το χέρι, για να μη νομίζει πως μας ελέγχει, ή ακόμη περισσότερο να νομίζει ότι είναι ο αρχηγός και όλα του ανήκουν.
- Δεν του δίνουμε το φαγητό που τρώμε, πόσο μάλλον όταν το τρώμε. Αν μάθει πως έχει πρόσβαση στο δικό μας πιάτο, θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε μία ενοχλητική παρουσία. Θα διεκδικεί κάθε γεύμα της ημέρας, από όλους, είτε της οικογένειάς μας είτε από τους καλεσμένους. Δεν πρέπει να έχει κανένα δικαίωμα στο φαγητό μας.
- Δίνοντας τις σωστές ποσότητες φαγητού κάθε φορά, δεν του επιτρέπουμε να γίνει επιλεκτικός ή χειρότερα οκνηρός και παχύς. Χωρίστε την ημερήσια δοσολογία σε 3 γεύματα για νεαρά σκυλια και για τα ενήλικα σε 2 γεύματα ημερησίως.
- Στην περίπτωση που έχουμε 2 ή και περισσότερα σκυλιά, φροντίζουμε ο καθένας να έχει την δική του μερίδα, στο δικό του μπολ.
- Να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο πόσιμο νερό, για το σκύλο
- Αφήνουμε να περάσουν το λιγότερο 30 λεπτά, πριν την επόμενη δραστηριότητα
- Σε τυχόν αλλαγές ανάμεσα σε μάρκες σκυλοτροφών ή και σε πρώτες ύλες, καλό είναι να ακολουθούμε μία κατ’ ελάχιστο 4ήμερη προσαρμογή, από την παλιά στη νέα.