Μία από τις μεγαλύτερες συγκινήσης στο hobby είναι το στήσιμο ενός νέου ενυδρείου, που θα φιλοξενήσει έναν microkosmo
- Τοποθετείτε το ενυδρείο σε επίπεδη επιφάνεια, στη βάση του ή σε ανθεκτικό έπιπλο, ακριβώς στο σημείο που επιθυμείτε, διότι μετά το γέμισμά του με νερό, το ενυδρείο θα είναι βαρύ για να μετακινηθεί.
- tip: φροντίστε το μέρος που θα επιλέξετε να είναι μακριά από έντονους θορύβους και την απευθείας έκθεση σε ηλιακό φωτισμό
- Καθαρίζετε εσωτερικά και εξωτερικά το ενυδρείο μ` ένα βρεγμένο πανί. Χρησιμοποιείτε έναν καθαρό κουβά, για χρήση μόνον στο ενυδρείο, για να ξεπλύνετε το χαλίκι με νερό δικτύου, έως ότου το νερό στον κουβά να είναι διαυγές, κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα διακοσμητικά.
- tip: δε χρησιμοποιείτε ποτέ χημικά για τον καθαρισμό
- Βεντουζάρετε το θερμοστάτη και το φίλτρο στο ενυδρείο, χωρίς να τα θέσετε σε λειτουργία. Επιλέξτε μία από τις δύο πίσω γωνίες και τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο. Η έξοδος του φίλτρου να βρίσκεται στο ύψος της επιφάνεια του νερού, ώστε να προκαλεί ελαφρύ κυματισμό και να στέλνει το νερό κατά μήκος. Ο θερμοστάτης πρέπει να είναι ολόκληρος κάτω απτο νερό. Να γνωρίζετε, πως πάντοτε πρέπει να λειτουργούν ΜΟΝΟ κάτω από την επιφάνεια του νερού.
- tip : θα χρειαστείτε ένα πολύπριζο, με διακόπτη on/off και τουλάχιστον 3 θέσεις (φως, φίλτρο, θερμοστάτης)
- Στρώνετε το χαλίκι στον πυθμένα και γεμίζετε το ενυδρείο ομαλά με νερό βρύσης. Προσθέστε τα διακοσμητικά (φυσικά ξύλα, πέτρες, φυτά, αερόπετρες)
- tip: βάζετε ένα πιατάκι στο χαλίκι ώστε το νερό να πέφτει πάνω του, για να μην ανακατευτεί το υπόστρωμα
- Βάζετε σε λειτουργία το φίλτρο και το θερμοστάτη. Προσθέτετε το βελτιωτικό νερού για ψάρια (αντιχλώριο) και αφού η θερμοκρασία νερού υπερβεί τους 18oC , προσθέτετε τα ζωντανά βακτήρια σύμφωνα με τις οδηγίες, ανάλογα τα λίτρα.
- tip: βάζετε λίγο τροφή σε απόχη, και την ακουμπάτε στην επιφάνεια, ώστε να βοηθήσετε να ξεκινήσει η διαδικασία του κύκλου του αζώτου (αντικαθιστούμε την τροφή με νέα, καθημερινά)
- Μέτα από λίγες μέρες βάζετε τα πρώτα σας ψάρια και φυτά.
- tip υπομονή, διάβασμα και παρατήρηση!!!