Τα χελωνάκια είναι διάσημα και πασίγνωστα, όμως αρκετά παρεξηγημένα, ως προς τις ανάγκες τους
Εισαγωγή
Η ‘trachemys scripta elegans’ κυκλοφορεί με την κοινή ονομασία red ear slider ή η χελώνα με τα κόκκινα αφτιά. Αυτή η χαϊδευτική ονομασία της οφείλεται στις 2 κόκκινες στάμπες, που διαθέτει, ακριβώς, πίσω από τα μάτια της.
Δυστυχώς η ελλιπής ενημέρωση δεν προσφέρει καθόλου καλά αποτελέσματα στη διαβίωση της νεροχελώνας. Έχει περισσότερες ανάγκες από μια πλαστική νησίδα, και λίγο νερό.
Στην ενηλικίωση η αρσενική ξεχωρίζει από τη θηλυκή, διότι είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, τα νύχια και η ουρά είναι μακρύτερα.

Φροντίδα
Το πρώτο διάστημα το χελωνάκι σας ίσως να είναι φοβισμένο. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι, στην παρουσία σας και στους ήχους, του χώρου όπου θα ζει. Η πιο επίφοβη περίοδος για ασθένειες είναι οι πρώτοι μήνες. Ελέγχετε την υγεία του κάθε φορά που το ταΐζετε. Σε κάθε περίπτωση, εάν τηρούνται οι βασικές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, το χελωνάκι σας δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Οι νεροχελώνες βγαίνουν συχνά έξω από το νερό, για να λιάζονται και να στεγνώνουν κάτω από τη λάμπα UV. Αυτή είναι μια ευεργετική διαδικασία, απαραίτητη για την υγεία τους. Με την ’ηλιοθεραπεία’, μιας και ψυχρόαιμες, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και με αυτόν τον τρόπο θρέφουν και προστατεύουν το καβούκι τους, από ασθένειες. Εάν η δεξαμενή τους, δεν διαθέτει έξω από το νερό, χώρο ηλιοθεραπείας, φτιάξτε έναν εσείς, με πέτρες, ώστε να μπορούν με άνεση να βγαίνουν από το νερό, αλλά και να στέκονται κάτω από τη λάμπα.

Στην προγραμματισμένη συντήρηση του ενυδρείου τους, φροντίστε να καθαρίστε και τις ίδιες τις χελώνες, ακόμη και με μια οδοντόβουρτσα, που θα χρησιμοποιείτε ειδικά για την περιποίησή τους.
Εάν τους προσφέρεται κατάλληλα εξοπλισμένο ενυδρείο χελώνας, που σημαίνει ότι εκτός από τη λάμπα UV, θα χρειαστείτε και ένα φίλτρο (εσωτερικό ή εξωτερικό, ανάλογο με τα λίτρα της δεξαμενής), που θα υποβοηθά στην κυκλοφορία του νερού, αλλά και στον μηχανικό καθαρισμό του. Εάν πάλι το ενυδρείο σας δεν διαθέτει φίλτρο, φροντίστε να αλλάζετε το νερό τακτικά για να διατηρείται καθαρό.
Επίσης, χρειάζεται και ένας θερμοστάτης, για να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του νερού, περίπου στους 24-28 βαθμούς. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει θερμοστάτης, κατά τους χειμερινούς μήνες, η νεροχελώνα σας θα πέσει σε χειμερία νάρκη και οι ανάγκη για τροφή θα είναι αισθητά περιορισμένη. Προϋπόθεση για μια ομαλή χειμερία νάρκη, είναι η χελώνα να μην είναι άρρωστη.
Στην τακτική καθαριότητα, είτε έχετε φίλτρο είτε όχι, φροντίστε να φρεσκάρετε το νερό, αλλάζοντας περίπου το 50% με τη βοήθεια αντιχλωρίου και καθαρίζετε τα σφουγγάρια του φίλτρου.

Η στάθμη του νερού υπολογίζεται περίπου 2 φορές το μήκος της χελώνας, όμως για τις μικρότερες, καλό είναι να μένει στα 10 με 15 εκατοστά. Επειδή μπορούν να επιβιώσουν έξω από το νερό, μπορείτε να τις κρατήσετε για λίγο έξω από αυτό, χωρίς να τις γυρνάτε ανάποδα και να τις ταλαιπωρείτε.
Διατροφή
Το σημαντικότερο που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι η νεροχελώνες τρώνε πάντα μέσα στο νερό. Μην αφήνετε, λοιπόν, τις τροφές, φρέσκιες ή αποξηραμένες, σε σημεία εκτός νερού. Ιδανικά μπορείτε να έχετε ένα ξεχωριστό δοχείο για το τάισμα και έπειτα να τις επιστρέφετε στη χελωνιέρα τους.
Στο ειδικευμένο κατάστημα θα βρείτε κατάλληλη τροφή, ολοκληρωμένης διατροφής, για τις χελώνες. Επίσης, καλό είναι να τους παρέχετε και ειδικές πολυβιταμίνες ιδιαίτερα για το καβούκι τους.
Όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ποσότητας ζωικής πρωτεΐνης και θα πρέπει να ταΐζονται σε καθημερινή βάση. Ενώ στις μεγαλύτερες, ηλικιακά, χελώνες, μπορείτε να προσφέρετε μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών (ψιλοκομμένα και πάντοτε καλά πλυμένα) και ταΐζονται ανά 2 με 3 ημέρες.

Περιστασιακά δώστε τους μικρές λιχουδιές από μικρά κομμάτια βρασμένου κοτόπουλου, κρέατος, ή ψαριού.
Δείτε εδώ προϊόντα για χελώνες νερού
Όπως συμβαίνει με όλα τα οικόσιτα ζώα, έτσι και με τις χελώνες πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή σας μαζί τους για λόγους υγιεινής.
Εάν έχετε στην κατοχή σας ένα τέτοιο ζωντανό μην επιχειρήσετε ΠΟΤΕ να το εγκαταλείψετε στη φύση.