Εισαγωγή
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καρδερίνας είναι τα όμορφα χρώματα και το τραγούδι της. Ιδιαίτερα το τραγούδι ήταν αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον του ανθρώπου για αυτό το ωδικό πτηνό. Η επιστημονική του ονομασία είναι Carduelis carduelis και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης είναι γνωστό ως European Goldfinch.
Το αρσενικό ξεχωρίζει σχετικά εύκολα από τη λάμψη και την καθαρότητα των χρωμάτων, ιδιαίτερα στο κεφάλι. Εκτός από την μαύρη φτερούγα, η χαρακτηριστική κόκκινη μάσκα στο πρόσωπο της αρσενικής καρδερίνας, πρέπει να καλύπτει την περιοχή γύρω από το μάτι.
Στην Ελλάδα στη φύση βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως συνηθίζεται να αιχμαλωτίζονται με διάφορες παγίδες, απευθείας από τη φύση κάτι που θεωρείται απαράδεκτο και παράνομο. Καλό είναι, λοιπόν, να αναζητάτε καρδερίνες νόμιμης και ελεγχόμενης εκτροφής, οι οποίες φέρουν στο πόδι τους το δαχτυλίδι με τα στοιχεία του εκτροφέα.

Φροντίδα
Αυτή η κατηγορία των πτηνών, μπορεί να μείνει κατά μόνας σε ξεχωριστά κλουβιά. Ουσιαστικά δεν διαφέρει πολύ σε φροντίδα και εξοπλισμό, που θα χρειαζόταν ένα καναρίνι. Όσο πιο μεγάλο είναι το κλουβί, τόσο το καλύτερο. Δώστε του χώρο να πετά και να γυμνάζεται.
Επειδή στη χώρα μας βρίσκεται χειμώνα καλοκαίρι, αυτό σημαίνει πως είναι και ανθεκτικό στο κρύο. Όταν όμως τα φροντίζετε στο σπίτι, καλό θα ήταν να τα προστατεύεται από τις απότομες αλλαγές τις θερμοκρασίας.

Διατροφή
Προσφέρετε στα πουλιά αυτά καλή και ποιοτική τροφή, με μεγάλη ποικιλία σπόρων. Δώστε του το ειδικό σουπιοκόκαλο για τις ανάγκες ασβεστίου. Αυγοτροφή περιστασιακά. Δέχεται με ευκολία διάφορα φρούτα και λαχανικά. Ανανεώνετε σε καθημερινή βάση το νερό. Η ποτίστρα, καθώς και τα δοχεία τροφής, πρέπει να είναι καθαρά, για να αποφύγετε προβλήματα και μολύνσεις.
Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγή της καρδερίνας θεωρείται πιο δύσκολη, σε σχέση με άλλα οικόσιτα πτηνά, όπως είναι τα καναρίνια. Για να νιώσει το ζευγάρι πιο άνετα, έχει ανάγκη από μια μεγάλη κλούβα (το ελάχιστο μήκους 1μ), ήρεμο περιβάλλον, φωλιά (τοποθετημένη στο ψηλότερο σημείο και κρυμμένη σε τεχνητές φυλλωσιές) και, βέβαια, προσεγμένη διατροφή.
Όπως και στην περίοδο της πτερόρροιας, έτσι και στην αναπαραγωγική περίοδο, η καρδερίνα έχει ανάγκη από επιπλέον βιταμίνες. Στο φυσικό της περιβάλλον θα τρεφόταν με ζωικές πρωτεΐνες, όπως σκουλήκια και άλλα. Εσείς μπορείτε να της προσφέρετε αυγοτροφή και σουπιοκόκαλο, για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Το θηλυκό θα γεννήσει 4 με 5 αυγά χρώματος γαλαζοπράσινου με καστανά στίγματα και θα τα επωάζει επί 14 ημέρες περίπου, έως ότου εκκολαφθούν. Τους νεοσσούς τους φροντίζουν και οι δύο γονείς και μπορείτε να τα αποσύρετε από τη φωλιά μετά από την 3η εβδομάδα.
Η αναπαραγωγή καρδερίνας και καναρινιού δίνει τα καρδερινοκάναρα και, όσα από αυτά γεννηθούν αρσενικά, γίνονται εξαιρετικοί τραγουδιστές.