Τι φροντίδα χρειάζεται ένα Ινδικό Χοιρίδιο; Ποια τροφή είναι κατάλληλη;
Εισαγωγή
Τα ινδικά χοιρίδια προέρχονται από τη Νότιο Αμερική και ήρθαν στην Ευρώπη, ως κατοικίδια, 2 με 3 αιώνες πιο πριν. Τα Ινδικά Χοιρίδια, με την κατάλληλη φροντίδα, έχουν διάρκεια ζωής από 5 έως 8 έτη.
Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στους χρωματισμούς (καφέ, κοκκινωπά, μαύρο, άσπρο, γκρι κ.α.) και στο τρίχωμα (κατσαρά, σγουρά, ίσια).
Είναι ζωάκι ακίνδυνο που μας είναι εύκολο να το μάθουμε μιας και επικοινωνεί με ήχους και γουργουρίσματα.
Είναι ζώα κοινωνικά και μπορούν να ζήσουν άνετα σε ομάδες των δύο ή και τριών, φυσικά στον ανάλογο χώρο.
Μπορούν να συμβιώσουν μαζί, ινδικά χοιρίδια, του ιδίου φύλου. Όλα όμως είναι θέμα χαρακτήρων και διαθέσιμου χώρου. Το ιδανικό είναι να μένουν από την αρχή μαζί.
Φροντίδα
Αν το ινδικό σας χοιρίδιο μόλις ήρθε σπίτι, δώστε του μερικές μέρες μέχρι να νιώσει άνετα στο νέο του περιβάλλον.
Κυρίως πρέπει να τα προστατεύετε από το κρύο, ρεύματα αέρα, καθώς και από την υπερβολική ζέστη.
Για αυτό το κατοικίδιο, το σπιτάκι του, δεν χρειάζεται να έχει επίπεδα. Πρέπει να είναι ευρύχωρο και φυσικά, εύκολο στην καθαριότητα. Όπως ισχύει με όλα τα κατοικίδια, όσο μεγαλύτερο το σπίτι τους, τόσο το καλύτερο για αυτά.
Ιδανικό θα ήταν να τα αφήνετε ελεύθερα εκτός κλουβιού αρκετή ώρα μέσα στην ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση τα καλώδια κι άλλα τέτοια αντικείμενα δε πρέπει να ‘ναι εκτεθειμένα, γιατί αργά ή γρήγορα …θα τα επεξεργαστούν!
Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε περίφραξη, ώστε να τους προσφέρετε τον κατάλληλο χώρο, για να κινούνται, να παίζουν, να εξερευνούν.
Τουαλέτα Υγιεινή
Στο pet shop Microkosmos θα βρείτε υλικά υποστρώματος, ασφαλή για τα ινδικά χοιρίδια. Τα υλικά αυτά έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν την υγρασία και να κατακρατούν τις δυσάρεστες μυρωδιές.
Επίσης μπορείτε να στρώσετε τις επιδαπέδιες πάνες, που είναι κατάλληλες για κουτάβια.
Γενικά το υπόστρωμα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε βδομάδα περίπου. Εξαρτάται από το πόσα φιλοξενείτε στον ίδιο χώρο.
Είναι πολύ καλή ιδέα να τα εκπαιδεύσετε από νωρίς στην χρήση της τουαλέτας.
Καθότι είναι μικρά ζωάκια απαιτούν και προσεχτική μεταχείριση. Μέχρι να συνηθίσουν το ανθρώπινο χέρι, μπορείτε να τα δελεάσετε, αλλά και να τα κάνετε να σας εμπιστευτούν με τροφή.
Εάν πρόκειται να λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι, καλό θα ήταν να πάρουμε δύο, ώστε να κρατούν καλή συντροφιά το ένα στο άλλο, όσο δε θα είμαστε εκεί. Άλλωστε είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς πως συμπεριφέρονται μεταξύ τους.
Πρέπει να τους παρέχουμε ένα σημείο που θα μπορούν να απομονώνονται. Στον βασικό εξοπλισμό ανήκουν κ τα ‘σπιτάκια’ – σπηλιές, ώστε να μπορούν να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν. Θα μπαίνουν εκεί συνήθως για να κρυφτούν, να νιώσουν ασφάλεια, ακόμη και για να φάνε.
Τα νύχια τους να τα παρατηρούμε συχνά μιας και δεν ακονίζονται με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό πρέπει περιστασιακά να τα κόβουμε με προσοχή.
Διατροφή
Είναι ζώα φυτοφάγα και κανονικά στη φύση θα έτρωγαν γρασίδι, διάφορα φυτά, ακόμη και ορισμένα φρούτα.
Ως τρωκτικά τους αρέσει πολύ να δαγκώνουν, να ροκανίζουν και να μασουλούν διάφορα. Ο σανός στη διατροφή τους, ακονίζει σε μεγάλο βαθμό τα δόντια τους. Επειδή, όμως, τα δόντια μεγαλώνουν συνεχώς καλό θα είναι να προσθέσετε στον χώρο τους, εκτός από ξύλινα παιχνίδια, και μια πέτρα ασβεστίου για να τα ακονίζουν, ακόμη περισσότερο.
Στο κατάστημά μας θα βρείτε το σανό, την πλέον κατάλληλη τροφή, για τα κατοικίδια αυτά.
Ο σανός αποτελεί το 75% της διατροφής του, ενώ το 15% να αποτελείται από λαχανικά (π.χ. καρότο, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι) και φρούτα (π.χ. μήλο, πορτοκάλι, κεράσι, φράουλα) πολύ καλά πλυμένα και χωρίς νερα και το τελευταίο 10% από pellets, ειδική τροφή για ινδικά χοιρίδια.
Αυτά τα pellets περιέχουν βιταμίνες, όπως C και D, καθώς και την απαραίτητη πρωτεΐνη, ώστε να μείνουν υγιή και γεμάτα ζωντάνια.
Εναλλακτικά μπορούμε να προσφέρουμε, σκεύασμα βιταμίνης C σε υδατοδιαλυτή μορφή. Η παροχή αυτής της βιταμίνης είναι πολύ σημαντική για τα ινδικά χοιρίδια.